Rosh Hashana – Joods nieuwjaar

Rosh Hashana (Joods nieuwjaar)

Bazuingeschal en “een goed nieuwjaar”

Tijdens het nieuwjaarsfeest Rosh Hashana (‘Hoofd of Eerste van het Jaar’), dat twee dagen duurt, eet men traditioneel in honing gedoopte stukjes appel. Ook honingkoek en zoete wijn symboliseren de hoop op een “zoet jaar”

Voor les moest ik stempelen met o.a. letters en de lessen over composities toepassen. Door ‘t geboeid zijn over het Joodse nieuwjaarsfeest maakte ik stempels van appels, een sjofar en een honingstokje…en gebruikte ik reliefplaatjes onder de stof.

Eerst heb ik de sjofar (ramshoorn) en appels  vrij machinaal geborduurd .

In 1 appel borduurde ik heel klein “ Gelukkig nieuw jaar”.

Om het meer een geheel te maken dacht ik eraan een schaal te vormen. Verschillende stukjes kant heb ik hier voor gebruikt.

Met een open ruimte voor de letters Shana Tova (Goed nieuwjaar….)

Andere stukken kant brachten mij op het idee om er een honingpot , druiventros en bij uit te knippen. Zo werd het steeds meer een geheel. De achtergrond heb ik vrij machinaal geborduurd , gedeeltelijk om de vormen heen of als tonen van ‘n sjofar. Met een kantrandje afgezet en vastgemaakt op een geschilderd canvasdoek

*De centrale dienst op Rosh Hashana is het klinken van de sjofar, die de trompet stoot vertegenwoordigt van het uitroepen van God als Koning van het universum.

* Numeri 29:1 Na het waarnemen van de nieuwe maan wordt er 100 x op de Sjofar geblazen, als een symbolische oproep om ons leven te beteren

Psalm 89:15 “Gezegend zijn de mensen die het vrolijke geluid kennen! Zij wandelen , o Heer, in het licht van Uw aangezicht”

In het Hebreeuws staat er:
“die het geluid van de teruah kennen” Of
“het geluid van de sjofar kennen”

Het geluid van Teruah is een wake-up call, die ons uitnodigt om de duisternis te verlaten en in Zijn licht te wandelen.

* De schreeuw van de sjofar is ook een oproep tot berouw; want Rosh Hashana is ook de verjaardag van de eerste zonde van de mens en zijn berouw daarover.

En dient als de eerste van de “Tien Dagen van Berouw” waarin de persoonlijke schuld van ieder Jood tegenover God centraal staat, met als hoogtepunt Jom Kippoer, de Grote Verzoendag.

Studies Hoogtijden voor Hem, W.J Ouweneel; Joodse feesten en vasten, G.C.Stuart.
ICEJ De betekenis van Rosh Hashana
Gemaakt 2016

Translate »