Dit jaar heb ik meegedaan met werken op de Joodse begraafplaats in Oss. Het was mijn 1e keer. Ik mocht iedere dag letteren. De graven waarvan de letters opnieuw zwart geschilderd moesten worden, waren in het voorjaar schoongemaakt en geschuurd. Ik vond het best spannend, zeker de 1e dag en durfde die dag alleen met de kwast te werken. De 2e dag heb ik gevraagd of onze leidster mij het stempelen voor wilde doen en ja…dat gaat een stuk sneller. Maar ook dan moet je soms nog wel bijwerken met een kwastje, of wat meer vullen met een kwastje omdat de steen wat poreuzer is. Een paar weken terug ben ik thuis met bijbels hebreeuws begonnen met een boek van studiehuis Reshiet. Elke blz. die ik gedaan heb, gaf mij zoveel vreugde qua uitleg van woorden waar de betekenis van een bepaalde Hebreeuwse letter in uitkomt. Dan van de week die mooie Hebreeuwse letters mogen schilderen, genieten!!!

Het is erg warm de  eerste dagen en ik ben blij om onder mijn parasol te kunnen zitten, die echter ook goed dienst doet als het regent. Want heeft ook  een paar keer hard geregend. Ik heb zelfs nog laarzen gekocht en ook mijn regenponcho kwam van pas om over een steen te slaan, zo werden de letters niet nat. De Joodse beheerder kwam ieder dag 2 x langs en uitte zijn dankbaarheid. Wij waren ook blij om daar te mogen komen, na alles wat  de kerk door de eeuwen heen heeft geleerd over de Joden, zodat er vervolging, roof, beschuldigingen en moord konden plaats vinden. Ook in Nederland. Hitler bijv. zei op een keer tegen een ds. die Hitlers praktijken niet goed vond : “Ik doe alleen wat jullie leiders schreven”. In de bijbel vragen oa David, Daniel, Nehemia aan God om vergeving van zonden, die zij zelf persoonlijk niet hadden gedaan. Maar zo gaat het ook in het echt. Als er in de naam van het kruis velen gedood zijn, dan is het logisch dat er met argwaan naar christenen gekeken wordt. Stichting boete en verzoening doet dit werk al meer dan 35 jaar en ik was van de week getuige op een avond met een rabbijn als gastspreker, dat er een vriendschap is ontstaan tussen ds Sybrandi en hem. Het boekje “Een spijker aan de brug” van ds. Sybrandi heb ik in najaar 2008 gelezen en heb er veel van geleerd.

Er waren ook veel mannen zware klussen aan het doen. Vlak bij een steen waar ik aan werkte was een steen de dag ervoor nog scheef, er was een boom  gegroeid en een struik binnen het hekwerk. Toen die verwijderd waren, moesten er weer stenen van cement verwijderd worden en weer rondom gemetseld. Wat was het bijzonder dat 1 persoon er in het bijzonder het hele proces aan heeft gewerkt tot letteren toe. Een prachtwerk. Alles was zeer goed georganiseerd en we konden genieten wat de kok en zijn team hadden bereid , waarna ons steeds boeiende avonden wachtten. Ondanks dat ik door een enorme kriebelhoest toch maandag al naar de dokter moest en beneden mocht slapen in de grote zaal, heb ik aan alles mee kunnen doen. De codeine tabletten gingen steeds beter hun werk doen en dat gaf meer nachtrust. Ik heb een fijne week gehad met veel lieve mensen, boeiend en gezellig……de auto is weer schoon, de meeste spullen opgeruimd….en nu morgen mijn verjaardag vieren.

Translate »