Troost door voedselpakketten

In 2012 en 2018 ben ik op werkersreis naar de Oekraine geweest. We bezochten  Joodse gemeenschappen. Als groep mochten we hen bemoedigen door te luisteren naar hun verhalen, door te musiceren of te zingen voor hen.

Ik mocht hen over hun eigen Joodse roots vertellen door mijn Genesiskleed. Jarenlang mocht men niet geloven in het communistische regime en door het anti semitisme hield men ook vaak hun “Joods zijn” verborgen.

Op de Oekraine Herhalersreis 2018. reisden we vanuit Kiev  met de nachttrein naar zw Oekraine , waar Koen Carlier van Chr.v. Israel,met zijn team ons opwachtten met 2 busjes. Zo kwamen we in Chernovitsch.

Na 2 dagen gingen we met de busjes naar Vinnitsa waar we meer dan 1500 voedselpakketten maakten samen met de Duitse groep van Christenen voor Israel.

Bij organisatie Tikva bezochten we een school en kindertehuis . We aten samen me de Joodse ouderen een warme lunch in het gemeenschapsgebouw.

CVI ondersteunt Tikva met ongeveer 6ooo voedselpakketten per jaar. Er zijn veel leden van de gemeenschap in nood. Een deel van de voedselpakketten was die dag  in Odessa aangekomen met de vrachtwagen.

In 2012 op mijn 1e Werkersreis maakten we in de oude lemen synagoge van Berchad voedselpakketten klaar.

We deelden de voedselpakketten uit. Samen met wat kleine geschenkjes. Sommigen hadden veel kleding meegenomen, ik patchworkhartjes en speelgoed.

Nataliya bezoekt als lid van het team Christenen voor Israel Oekraine, Joodse families in vaak afgelegen dorpjes.

Nataliya woonde in Kiev, en ging naar school vlakbij het ravijn Babi Yar. Daar werden in 1941 100.000 Joden doodgeschoten in 4 dagen tijd. Zij hoorde er pas vele, vele jaren later over. Zij vertelde ons erover in 2012 in Kiev.

In steden en op het platteland van Oekraine  wonen nog duizenden Joodse ouderen in grote armoede. Vaak in erbarmelijke omstandigheden en soms grote eenzaamheid omdat hun familie is uitgemoord tijdens de Holocaust.     De voedselpakketten die gebracht worden zijn hard nodig.

Bijzonder om in een klein deel van de Oekraine, met het team van Koen Carlier, Joodse gemeenschappen hebben mogen bemoedigen.

Art Texile werk. 2019. Vouwpatchwork, geverfde lap, vlies, borduursels en vrij  machinaal borduren.

Translate »