Treblinka

In 2012 met Chr. voor Israel o.l.v. Rabbijn Lody vd Kamp een Polenreis gemaakt.  Langs plaatsen als Berlijn, Krakau, Warschau, Lublin, Lodz. Zo vertrokken we op een dag uit Warschau en kwamen  we na een lange rit door de bossen in Oost-Polen bij Treblinka aan. In ruim een jaar tijd kwamen hier 800.000 Joden aan op het perron. Iedere trein had 20 wagons met 20.000 mensen die lopend vanaf dat perron  binnen anderhalf uur dood waren, door de gaskamers of een nekschot.

We zien groepen Israëlische jongeren met begeleiding hier hun volk…familie…gedenken. Bij een enorm stenen monument met bovenin gezichten en een menorah, exact 200 meter vanaf het perron.

Onvoorstelbaar wat een leed, wat een tranen…..wat een lijden, wat een gemis…

Later ontmoet ik een groepje jongeren en vraag of ik hen een fotokaart mag geven die ik gemaakt had van Psalm 56:9 “Mijn omzwervingen hebt Gij te boek gesteld, doe mijn tranen in Uw kruik; zijn zij niet in Uw boek?” in pools en engels.

Steeds meer jongeren komen om mij heen staan en vragen  om een kaart. “Ik vind het zo erg wat jullie volk heeft meegemaakt en ik ben christen en veel is jullie volk aangedaan door christenen….. Mag ik vragen om vergeving…?” Een tijdje is het stil, dan stapt een meisje naar voren en wij staan een tijd stil in elkaars armen.

In de bus pak ik mijn fototoestel , mijn schetsboekje en potloden. Beelden en Psalm 10 die ik die morgen las verweven zich met elkaar.

In het najaar volg ik Ontwerples in Textiel en de foto’s, die ‘Ons iets doen”  die ik mee moet nemen zijn van deze reis. Dan moet ik er emoties en associaties bij schrijven en erover scheuren met papier en schilderen. Aan de hand hiervan begin ik met een textiel werkje met allerlei stoffen, acrylverf met gelmediums.

Met tules en zwarte dunne stof maak ik de bielzen en  met  repen grijze en paarse tule het perron.

“Waarom HERE…verbergt Gij U in tijden van nood? De goddeloze..bedrog..verdrukking…in het verborgene doodt hij de onschuldigen. Sta op HERE! O, God, hef Uw hand op….” Psalm 10

Psalm 10  Een schreeuw…..die vervolgt met  “Gij ziet het, want Gij aanschouwt moeite en verdriet, om het in Uw hand te leggen.

In de hand van God tamponeer ik het stenen monument met erboven delen van een brandende menorah. Gouden vlammen verwijzen naar het volk wat God lief had, lief heeft.

 

Psalm 10 eindigt met “De HERE is Koning, eeuwig en eeuwig en eeuwig ( vertaald met altoos) …en God zal recht doen de wees en de verdrukte, zodat nooit meer een aards sterveling schrik aanjaagt. ( Toekomstige Vrederijk denk ik dan….)

Koning – Melech

2012 Art Textiel werkstuk

tules, stof, oilpaintsticks, tamponerverf, acrylverf.

Translate »