Na bezoek kamp Treblinka in Polen

In 2012 met rabbijn Lody van de Kamp naar Duitsland, Polen geweest ( Chr.v. Israelreis). Langs plaatsen als Berlijn, Krakau, Warschau, Lublin, Lodz. Maar ook naar de vernietigingskampen in de buurt van die steden.

Hoe kan ik al die dingen verwerken die ik ga zien en horen, dacht ik van te voren. Ik besloot een klein schetsboekje en pennentasje met aquarelpotloden mee te nemen en een blad met bijbelteksten.      Ik teken nooit…maar dacht  …misschien kan ik iets van me af schetsen, al zijn het vlakken, woorden…

Vanuit Warschau vertrekken we voor een lange rit naar de bossen van Oost-Polen, naar Treblinka.

P1110095      images[4]

Een medereiziger beschreef later:

” In ruim een jaar tijd komen hier 800.000 Joden aan. Iedere trein heeft 20 wagons, 2000 mensen en binnen anderhalf uur uur…… vanaf het perron 200 meter lopen naar de gaskamers of …een nekschot…verbrand worden in de open lucht op roosters van spoorrails, of gewoon een schep zand erover. De as werd deels door de nazi’s gebruikt in de groentetuin”

P1110088 - kopie - kopie - kopie       treblinka 2      P1110084 - kopie - kopie

4 Groepen Israelische jongeren herdenken hier hun volk …familie….. Oa bij een enorm stenen monument met bovenin  gezichten en een menorah, exact 200 meter vanaf het perron. Alles, maar juist ook deze groepen maakt veel indruk op mij/ ons.

 

treblinka 3

Later vlakbij de bus loop ik naar een groepje Isr. jongeren toe en vraag of ik hun iets mag geven. Een kaart met kruikje met tranen met tekst  Psalm 56:9 “Mijn omzwervingen hebt Gij te boek gesteld, doe mijn tranen in Uw kruik; zijn zij niet in Uw boek?” ( in pools en engels)

Steeds meer jongelui om mij heen steken hun hand uit voor een kaart. Dan zeg ik opeens “Ik vind het zo erg wat jullie volk heeft meegemaakt en ik ben christen en veel is jullie volk aangedaan door christenen…mag ik vragen om vergeving…”. Een tijd is het stil, dan vraag ik, wil iemand mij een hug geven”? Een meisje stapt naar voren en wij staan een tijd stil in elkaars armen.

In de bus pak ik mijn potloden en fototoestel, bekijk beelden en lees Psalm 10, die ik die dag las. Psalm 10 verweeft zich met Treblinka.

Op ontwerples moeten we foto’s meenemen die ons iets doen en ik kies  tekening Treblinka. We moeten emoties beschrijven, associaties daarbij. Dan krijgen we een scheuropdracht en later een schilderopdracht. Nog later een opdracht een textiel werkstukje te maken  met allerhande stoffen, acrylverf met gelmediums.

treblinka 4                treblinka 6

Ik tamponeer met de achterkant van ’n verfroller de lucht en de gaswolken. Met tules en zwarte dunne stof de grond tussen de bielzen en de bielzen. Met repen grijze stofjes en paarse tule erover maak ik het perron.

De hand van God, en in die hand HERE in het Hebreeuws, teken ik met oilpaintsticks. De andere letters stempel ik met tamponeerverf, de Hebreeuwse woorden Koning, Eeuwig tamponeer ik ook met die verf.

Dan ga ik machinaal stiksels aanbrengen. Waarbij ik op het perron kies voor blauwe ( Joodse volk) en paarse ( lijden) kleuren. Tussen de bielzen komen grasstiksels. In de gaswolken grijze stiksels , met soms zilvermetalicgaren…geliefde kinderen van God uitbeeldend .

treblinka 7           images[4]

In de hand van God , tamponeer ik nog het stenen monument ..met erboven delen van een brandende menorah…kiezend voor gouden vlammen…weer verwijzend naar het volk wat God lief had/ heeft.

Een enkel stiksel blauw en goud en zilver onderstrepen voor mij De Eeuwige…..maar ook de zwarte vegen naast de leegte…..zoals psalm 10 uitroept: “Waarom HERE…verbergt Gij U in tijden van nood?….De goddeloze…bedrog….verdrukking….in het verborgene doodt hij de onschuldigen….Sta op HERE! o God, hef Uw hand op……….”

treblinka 8  Na bezoek kamp Treblinka in Polen

Maar Psalm 10 eindigt met “De HERE is Koning, eeuwig en eeuwig en eeuwig…”( bij ons vertaald met altoos)…en God zal recht doen de wees en de verdrukte, zodat nooit meer een aards sterveling schrik aanjaagt….Delen van die psalm heb ik hierin opgenomen.

Technieken: Stof bewerken met acrylverf, tamponeren met acrylverf,  olie paint, afdruk met uitgesneden  Hebreeuwse letters, organza over stoffen , vrij machinaal borduren.

Gemaakt 2013

Translate »