20160726-IMG_12391 verkleind

Een hele fijne ochtend gehad met elkaar. Leuk in een groep met 10 vrouwen, kun je gemakkelijker vragen stellen en dingen delen. Aan de hand van 3 kleden laten zien dat het O.T. en N.T. bij elkaar horen. Door het kleed De Rots, de Ark en Het volbrachte werk van Jezus.

In dat laatste kleed komt ook al goed uit dat Jezus aan het kruis, zijn discipelen, zijn volk en de romeinen ( de wereld) vergeeft. “Vader  vergeef het hun, want zij weten niet wat zij doen.

Ark en Het volbrachte werk van Jezus

Ark en Het volbrachte werk van Jezus

Daarna uitgebreid verteld over het kleed “De edele olijfboom”. Vanuit gesch. van de Romeinenbrief, de juiste indeling  en de Hebreeuwse grondwoorden . Het maakt nogal verschil of je leest gerechtigheid als “jusitia”(grieks) of gerechtigheid  als “tsedaka” (hebreeuws). Justitia: Je krijgt wat je toekomt; Tsedaka: Jij deed te weinig, Ik ( GOD) doe wel teveel.

In het kleed De edele olijfboom ook uitgelegd het principe van edele en wilde loten en enten. Het plan wat God had en heeft met Israel, en hoe de vroege kerk en soms de kerk nu nog met Israel omgaan. De vervangingstheologie zegt  nl “God heeft afgedaan met Israel en de kerk is daarvoor in de plaats gekomen”. Dat had en heeft nogal verstrekkende gevolgen. Oa antisemitisme is eruit voortgekomen en veel vervolging naar het Joodse volk.

De edele olijfboom

De edele olijfboom

Geen gemakkelijk onderwerp, maar ook verhelderend.  Ook hoe God verder ging en gaat met Zijn volk en met ons, geent op de edele olijfboom. Delend aan dezelfde wortel ( Jezus “De wortel Davids genoemd in Openbaring 5) en het sap ( De H.Geest)

Daarna het lijden van het Joodse volk kort verteld nalv kleed “Schaamte”. Dit verhaal blijft onze emoties raken en wat is het dan ook goed om met elkaar te bidden en als afsluiting het kleed “De wachters bidden voor Israel” te bespreken. Met de uitleg wachter ( notzrim= christen) en wachters doen een beroep op God ( beroep doen op= secretaresse) . Dus wij mogen beloftes uit de bijbel aan God noemen in gebed.

Wachters bidden voor Israel

Sommige dingen zijn vaak nieuw voor ons westers denken en heeft tijd nodig om ook zelf te onderzoeken. Ik ben daar me bewust van en er zelf ook al veel jaren mee bezig. Maar ik ben enthousiaster geworden over God en Zijn Woord.

Translate »